Остра реакцията от страна на политическите сили на поведението на Северна Македония вчера по повод честванията на Гоце Делчев.

Според ГЕРБ Северна Македония сама се отдалечава от пътя си към ЕС. От партията на Бойко Борисов са скептични, че при подобно поведение едва ли скоро ще започне процеса за присъединяване на Северна Македония.

От „Продължаваме промяната“ смятат, че един от основните фактори, който подклажда конфликта е езика на омразата от страна на Северна Македония. Те смятат, че страната ни трябва да се подкрепена и реакция трябва да има от Европейския съюз.

Председателят на партия „ВъзражданеКостадин Костадинов излезе с реакция в социалните мрежи той определи поведението на Северна Македония като „поредна гавра към българския народ“.

„Истината е, че това е напълно неприемливо. Недопустим е и езикът на омразата да завладява нашите взаимоотношения“, каза лидерът на ПП Кирил Петков.

”РСМ трябва да разбере къде се намира, и ако иска да стане част от ЕС, трябва да действа европейски. Не може да спираш българските граждани да влязат на територията на РСМ, за да честват годишнина на Гоце Делчев. Оттук насетне РСМ се поставя в тежка ситуация на конфронтация не само с България, но и с целия ЕС и трябва да обяснява защо. Оттук насетне не предвиждам много бързо започване на преговорите на РСМ за членство в ЕС“, каза Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Прочитът на БСП – решението да дадем зелена светлина на Северна Македония е било прибързано.

"Действията на властите на нашата съседка още веднъж потвърждават оценката на БСП, че Република Северна Македония не е показала необходимия напредък", заявиха от партията.

Преговорите с ЕС да не започват, докато РСМ не промени Конституцията си е искането на "Демократична България", изразено пред националното радио.

"България продължава да държи пръста си върху спусъка на въпроса - дали Македония ще преговаря, или не… Не може да искаш да си член на европейското семейство и с европейския народ, който е най-близо до теб, да си в постоянна вражда", заявява Христо Иванов.

Партиите у нас призоваха за остра реакция и от Европа.