Седмица, след като bTV излъчи репортаж за недоволството на местните хора в родопското село Лъкавица срещу възстановяването на отдавна нефункциониращ мюсюлмански молитвен дом, кметският наместник на населеното място беше уволнен без предизвестие от кмета на община Лъки.

Според местните хора единственото провинение на кметския намесник Трайчо Мешев е, че е застанал зад своите съселяни и се е обявил открито срещу ислямизацията на селото.

Кметският наместник е един от инициаторите на подписката срещу възстановяването на нефункциониращия от 70 години мюсюлмански молитвен дом. Уволнен е без предизвестие и без да му бъде дадено някакво обяснение: “Седмица след репортажа на bTV, може би на господин Симеонов му станах много неудобен поради строителството на джамията и реши да ме уволни”.

19-те постоянни жители на село Лъкавица са шокирани от новината, че вече са без кмет. Трайчо Мешев е кметски наместник в Лъкавица от 12 години. Макар да е на 4-часов работен ден, денонощно изпълнява функциите си, за да помага на своите съселяни.

Снимка: bTV

„Грижи се за пътя, грижи се за хората в селото, грижи се за осветлението. Изпълнява дейността и на охранител. Когато водопроводът има проблем, намесва се веднага. На който лампата не му свети, отива и му я сменя”, хвали го Цветана Карастоянова.

На площада в Лъки също дойдоха хора в защита на Трайчо Мешев. Според тях уволнението е тенденциозно, защото кметският наместник просто е изразил мнението на хората в селото.

И, все пак, какви са мотивите за уволнението? „Няма мотиви. Законът ми позволява. И всеки кметски наместник мога да го уволня когато преценя”, отговаря кметът на Лъки инж. Валентин Симеонов (ДПС).

Снимка: bTV

Оказва се, че резултат от недоволството все пак има - засега не се предвижда възстановяване на молитвения дом в село Лъкавица. По думите на кмета от мюфтийството пуснали заявление за спиране на процедурата.

Трайчо Мешев възнамерява да търси правата си в съда. А от организацията "Родопски хайдути" заплашват с масови протести и шествия, ако кметският наместник на Лъкавица не бъде възстановен на работа.