Протест на жители на Созопол след проверките на прокуратурата за нарушения по Черноморското крайбрежие. Гражданите настояват да бъде освободен достъпът до морето, който сега на много места блокиран от огради и строежи.

Трябва да се премахнат постройките и оградите, които ограничават достъпа до морето в местността Буджака. Това каза кметът на Созопол Тихомир Янакиев.   

Защитената местност Колокита от полуостров Буджака в Созопол е превърната в градски квартал - с улици, но без достъп до морето.  

По пътека наш екип стигна до водата, но много трудно.

„Много достъпи до морето са запушени, ще направим обследване, на всички достъпи. Ако са леки постройки, които не изискват тежка техника, ще ги премахнем до 30 септември, когато изтича срокът за забрана за строителството, ако е по-масивно, ще изчакаме 30 септември и ще предприемем действия след това“, каза кметът.

Оказва се да се строи върху скалите е законно, местните жители излязоха на протест. Те споделиха, че дори е имало сигнали за запушени пещери и че не могат да стигнат нито до нос Колокита, нито до Райския залив.

Според тях също така има някои охранителни фирми, които го гонят и вероятно, по думите им, превишават правомощията си.

Наш екип се разходи по скалите и видя дори табели „Частен имот“ и „Няма изход“.

Върху скалите има още две нови постройки, а проблемът съществува от 2007 г., разказаха протестиращи.  

Предстои обследване на целия район и премахване на незаконните огради планират от общината. 

Вижте още във видеото!