В кризисен център остава 14-годишното момиче, което вчера сутринта беше открито с верига на крака в двора на Професионалната гимназия по туризъм в Провадия. Там ще му бъде направена съдебно-медицинска и психиатрична експертиза, обясни пред камерата на bTV кметът Жоро Илчев.

Детето е живеело при леля си, която е негов приемен родител, като първоначалните данни са, че тя е вързала момичето за леглото му. В ранните часове на вчерашния ден то успяло да избяга и прекарало остатъка от вечерта в двора на училището, където го намерил портиерът.

"Трудно ходеше. Видях е, че се навежда да вдига нещо от крака, и като отидох по-близо видях, че е закопчана с верига около крака и с катинар. Веригата не беше синджир, а беше верига, тежка, не можеше да ходи без да я държи", разказа той.

Пред разследващите лелята обяснила, че вързала племенницата си, тъй като тя постоянно бягала от дома си за да извършва кражби, съобщиха от прокуратурата. 

„Това е проблемно момиче, което често е бягало от вкъщи. Регистрирано е за дребни кражби, които са били по-скоро, за да покаже, че съществува“, коментира Илчев.

По думите му не е имало по-ранна информация за насилие от страна на лелята. Тя отглежда брата и сестрата на момичето, от които родителите също са се отказали.

"Това, което ми направи впечатление още в началото на учебната година е, че лелята се интересуваше живо от детето – идва ли на училище, колко часа си тръгва от училище, даже ми поиска седмичното и дневното разписание за да види в колко часа свършва", разказа директорът на училището.

По случая е образувано досъдебно производство за противозаконното лишаване от свобода на непълнолетен.