Има ли свободни места в детските градини в София и след второ класиране? В понеделник кметът на район „Люлин“ обяви, че местата за тригодишни са повече от децата и покани деца от съседни квартали.

Това предизвика възмущение сред родители от „Люлин“, чиито деца не са приети в детска градина.

Пред bTV жителка на квартала сподели, че нейното тригодишно дете за втора поредна година не е прието в детска градина и тя не е единствената в това положение.

Снимка: btvnovinite.bg

„642 неприети деца има от набор 2017, 2018, 2019 и 2020 в район „Люлин“, сподели тя.

„Продължавам да твърдя, че при набор 2018 системата генерира свободни места. Тогава боравихме с данните от първо класиране, а сега боравим с данните от второ класиране, но те са почти идентични. Когато сумираме места от общ прием, незаписани, деца със специални образователни потребности, деца с хронични заболяване, получаваме свободни места в порядъка на 140“, заяви кметът на „Люлин“ инж. Милко Младенов.

Снимка: btvnovinite.bg

Районният кмет отбеляза, че системата е динамична и постоянно се променя спрямо данните въведени от родителите. По неговите думи децата, които кандидатстват в първа градинска група, ще бъдат приети, само е въпрос на време.

През август месец е последното класиране и тогава местата за деца със специални образователни потребности ще бъдат обявени по общия ред и чакащите ще бъдат приети.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!