„Двете лъвчета, които се родиха в зоопарка в Благоевград, миналият петък вече са в столична ветеринарна клиника, където за тях ще се погрижат специалисти. Целта е докато са там, да бъдат положени всички медицински грижи, които са необходими, за да се съхрани живота и здравето им“. Това обяви кметът на Благоевград Румен Томов в профила си във „Фейсбук“.

„Междувременно, община Благоевград започва ремонт и разширяване на клетката, за да се осигурим място за лъвчетата, когато се приберат. Тази сутрин направих оглед на място на зоопарка и клетката на лъвовете, до която ще изградим новата, която ще приюти малките лъвчета“, допълва Томов и отбелязва, че има хора, които са проявили интерес да осиновят животните и да подпомогнат финансово тяхното отглеждане.

„Ще се консултираме за всичко, което касае отглеждането на лъвчетата с Фондация „Четири лапи“, както и с други организации, които имат експертиза и опит, за да им осигурим най-добрите условия. Надявам се, че съвсем скоро, те ще радват децата на града“, завършва поста си кметът на Благоевград.

Двете лъвчета се родиха в зоопарка в Благоевград преди няколко дни. Появата им на бял свят не била планирана, а природозащитници се опасяват, че условията за отглеждане не са добри. Тревожният сигнал, че лъвчетата няма да оцелеят, изпратиха зрители на bTV.

В няколко репортажа през последните дни кореспондентът на bTV в региона разкри, че доста често новородените животни в зоопарка на Благоевград умират или изчезват при неизяснени обстоятелства.

Снимка: btvnovinite.bg

Последният сигнал за още едно новородено в благоевградския зоопарк, за което управата му не съобщава, е подаден от фотографа любител Александър Иванов. Той станал свидетел как мечката носи в устата си бебе мече и снима животното.

Снимка: btvnovinite.bg

„Съвсем случайно виждам, че мечката излиза с нещо супер малко в устата, първоначално помислих, че е мишка, а после осъзнах, че е мече, току-що родено, още излизаше пара от него. Двете мечки бяха много притеснени. В този миг щракнах няколко кадъра“, спомня си Александър, който веднага съобщил на служителите в зоопарка за видяното, което предизвикало „суматоха“.

Снимка: Александър Тодоров

„Мислех, че ги оставям в добри ръце“, споделя фотографът, но няколко дена по-късно се връща в зоопарка и бил „посрещнат хладно“, когато попитал какво става с мечката и малкото ѝ, а впоследствие разбрал, че с мечето се случило „нещо трагично“.

„Оттогава не съм идвал в зоопарка, макар че тук може да се влезе отвсякъде“, казва Александър.

„За мен е важно да се оправят сградите, има нужда от инвестиции, не искам да се закрива зоологическата градина“, казва фотографът.

Според организацията „Четири лапи“ има няколко случая на родени и впоследствие изчезнали мечета. Оправданието винаги е било едно, че са убити от мъжкия мечок.

Но в клетката има механизъм, чрез който да се отделя мечокът от мечката и мечока, отбелязва Александър.

Вижте повече за случаите с изчезнали новородени в зоопарка на Благоевград във видеото!