Тревожен сигнал до bTV за съдбата на две новородени лъвчета в Благоевградския зоопарк. Появата им на бял свят не е била планирана, а условията в зоопарка не са добри, особено за отглеждане на новородени, според природозащитници. 

Родителите на лъвчетата са брат и сестра. Лъвицата е с имплант против забременяване, но въпреки това е забременяла и родила.

„Възможността да оцелеят тези лъвчета не е много голяма и това е поради много причини“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Димитър Иванов от „Четири лапи“. 

„Когато се отглеждат диви животни на затворено място много често се случва така, че малките да не оцелеят. Ако условията не са добри, също може да се получи това, и ако има близка родствена връзка между майката и бащата също намалява шансът да оцелеят“, обясни още Димитър Иванов. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му честа практика е в зоологическите градини, когато се родят малки лъвчета, мъжкият да бъде отделян от женската, обясни той. Бащата на лъвчетата обаче не е отделен в този зоопарк. 

„Състоянието на малките е видимо добро, ще ги гледаме. Имаме разговори с кмета на общината има възможност малките да бъдат „осиновени““, заяви заместник кметът Любен Милев. 

По думите му бизнесмен е заявил готовност да вложи средства в подобряването на условията, при които ще се отглеждат малките лъвчета, включително и за състоянието на клетката им.