Ски пистите в курортите Банско, Пампорово и Боровец бяха спешно затворени, след като стана ясно, че 9-годишно дете – британски гражданин, който е на почивка у нас в Банско, е заразено с коронавирус.

Детето, заедно с неговите близки – двама възрастни и още две деца, са под карантина в собсвен апартамент в комплекс.

В курортния град бяха предприети спешни мерки и беше свикан кризисен щаб. Голяма част от хотелите вече преустановиха дейността си.

За „Тази сутрин“ кметът Иван Кадев подчерта, че мерките са изпълнени. Те включват затварянето на пистите и ограничаването на достъпа на нови туристи към града.

По думите му в събота в Банско е имало близо 2200 души от различни дестинации. Кадев заяви, че по данни на Единната система за туристическа информация към момента пребивават 481 души.

Снимка: btvnovinite.bg

„За съжаление в апартхотелите, където са настанени и британските граждани, има чужди граждани, които са собственици на жилищатаа и трудно можем да ограничним тяхното присъствие в тях. Има нова заповед на здравното министерство, в която се забранява пристигането и приемането на лица от рисковите държави в т.ч и Великобритания“, обясни кметът.

Той подчерта, че тези хора са поставени под карантина и най-вероятно след изтичане на 14-дневния срок ще бъдат тествани отново. Кадев поясни, че имат информация къде са тези частни апартаменти, като полицията е наясно и проверява местата.

„И през следващите дни ще се следи за струпване на хора в тези комплекси“, допълни той.

Кметът на Банско обясни, че официална информация за израелски граждани, които са заразени и са били в зимния курорт, не е получавана. По думите му информацията е разпространена в интернет, но въпреки това общината, заедно с полицейските структури, проверява местата, където е упоменато, че са пребивавали.

„Това е било в началото на месеца, между 4 и 9 март, като може и хората, които са били контактни с израелските граждани, също да са си тръгнали“, допълни кметът.

Хотелите също спряха да работят. Хотелиерът Малин Бистрин заяви, че голяма част от хотелите са осъзнали тежестта и отправения от Националния щаб призив за затваряне.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му заповедта е изпълнена на 100%, но все още има турсити, които са пристигнали и са по хотелите, и трябва да положат максимално бързи усилия да бъдат изведени от границите на страната.

„Те са от рискови страни и някои от тях могат да бъдат забелязани да се разхождат по улиците. Трябва да се спазват строгите правила, които са въведени“, допълни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!