Клинични изпитвания на медикамента на „Пфайзер” за лечение на коронавирус е имало у нас през декември при пациенти с риск от тежко протичане на COVID-19. Изпитванията са станали в болница „Св. Пантелеймон” в Пловдив, където са се лекували около 20 души.

Има много добър резултат от хапчето по отношение на болните от COVID, заяви за bTV началникът на COVID отделението д-р Атанас Парев.

По думите му хората, склонни към тежко протичане, най-често оздравяват на третия ден, а лечението е намалило влизането в болница и смъртността с 89% - от 10 души всеки 9 са оздравели.

Болницата продължава да набира доброволци. Хапчето е безплатно за хората, които участват в клиничното проучване.

"В момента има трима доброволци, които пият от таблетките, и се чувстват много добре. Никой не се е разболял от тях", допълни д-р Парев.

Той поясни, че лечението вече не е експериментално, защото е разрешено за употреба в САЩ и в Европа, но все още е експериментално за хората, които са контактни на болни.

"Сега хапчето се дава на хора, които са контактни на болен. Те нямат симптоми, здрави са и ако в първите четири денонощия от контакта започнат да пият тези хапчета, имат реалния шанс да не се разболеят", обясни д-р Парев.

"Страничните ефекти са много малко - обикновено горчивина в устата, може да има леко главоболие, гастроинтестинални ефекти, затова се препоръчва след нахранване да се пият", обясни началникът на COVID отделението.

Той поясни, че болните пият пет дни хапчето, а контактните 10 дни, защото толкова е инкубационният период.

Основният медикамент се казва „Паксловид”. Вече може да го има в аптеките, за да си го купуват хората, които са болни и са с висок риск от прогресия към тежко заболяване, допълни докторът.