Рекордни задръствания дори за стандартите на столицата – повече от 40 минути са нужни, за да се премине през светофара на бул. "Самоковско шосе" и Софийския околовръстен път. Заради ремонтни дейности жителите на Панчарево са принудени да чакат в автомобилите си, за да преминат.

Снимка: bTV

Кметът на район Панчарево Николай Гюров се надява трафикът да се облекчи до дни с приключване на част от трасето. „На никой не му е приятно, очевидно. Уикенда беше истинско предизвикателство, но нека не забравяме, че, освен туристите, тези хора отиват на работа към града“, коментира той.

Според инж. Милчо Миков конкретният участък от "Самоковско шосе", който се ремонтира, ще бъде готов съвсем скоро, но работата по самото Околовръстно продължава и след това.

„Причината е, че връзката със "Самоковско шосе" има много подземна инфраструктура. Тук тръгват захранвания за тока от Горубляне, водопровода, това е много възлов участък. Няма как да се завърши толкова бързо“, коментира Минков.

По думите му фирмата изпълнител се е постарала максимално да отложи във времето ремонта, за да не пречи на хората, като досега "Самоковско шосе" не е затваряно изцяло нито веднъж.

Снимка: bTV

Трафикът ще бъде частично облекчен до няколко седмици, твърди фирмата изпълнител на обекта.

"В началото на март при подходящи метеорологични условия, ще бъде възстановено движението, както беше преди започване. Цялото Околовръстно шосе има срок за завършване края на годината", обясни инж. Миков.

Срокът за завършване на целия проект е края на тази година, като изпълнителят ще се постарае да стане и по-бързо.