Това е безсмислен ход. Просто се опитва по този начин да убеди всички нас, че не е провеждал нищо задкулисно, няма втора външна политика и едва ли не Народното събрание, в крайна сметка, трябва да води тези преговори, което е погрешно, защото МВнР има водеща роля в тези преговори. Керемедчиев

Така бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев отговори на въпроса защо Кирил Петков прехвърля темата за Северна Македония от Министерски съвет към Народното събрание.

Археологът и част от кръга „За Македония“ проф. Николай Овчаров е много важно в преговорната рамка е да залегнат българските искания, защото въпросите на българската идентичност са изключително важни и не могат да бъдат пренебрегвани.

„Не смятам, че се заобикаля външно министерство, защото експертната оценка на каквото и да е предложение трябва да бъде направена от дипломатите, които да предложат експертна оценка на депутатите, които трябва да вземат решение“, добави дипломатът и директор "Европейски въпроси" в ПАН Европа Бисерка Бенишева.

Вижте повече във видеото.