Българският посланик във Великобритания Марин Райков се противопостави на идеята парк "Улиям Гладстон" в Лондон да бъде преименуван.

Инициативата е на местен депутат и е от преди година. 

Причината за казуса е, че бащата на прочутия британски държавник е бил робовладелец. Марин Райков е изпратил две писма - до лондонския кмет Садик Хан и до местната власт в район "Брент", в които припомня ключовата роля на Уилям Гладстон за британската и българската история и призовава името на парка да бъде запазено.

Снимка: btvnovinite.bg

„Беше важно да реагираме предварително, за да не бъдем поставени пред свършен факт. Аз бях стимулиран до голяма степен и с и от реакцията на българската общност, включително и в Брент“, посочи Марин Райков.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му да преименуваш вече именуван на такава голяма фигура обект, това на първо място е и предизвикателство към чувствителността на българския народ, но и на британците, защото Гладстон е човекът, който свързва името си с въвеждането на всеобщото право на гласуване, с общодостъпното образование, тоест той  действително е една много прогресивна фигура. 

Снимка: btvnovinite.bg

Марин Райков обясни още, че е бил провокиран да заеме активна позиция, защото това е човекът, който е подкрепил българите след Априлското въстание. „Това е човекът, който винаги е подчертавала симпатиите си към българския народ и отстоявал каузите му, включително и по отношение на нашата кауза в Македония“, посочи той.