Битката за БНБ преминава във взаимни обвинения между двете партии – партньори в коалицията. След като bTV ви срещна с институцията, която завери дипломата на Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“, преди той да се откаже от надпреварата, сега е ред да ви разкажем имат ли основание съмненията на премиера и финансовия министър защо подписът на другия кандидат – Любомир Каримански, стои под документ, с който са били прехвърлени 1 милион лева.

„Няма да подкрепим г-н Каримански заради притеснения, свързани с неговата професионална биография“, каза на 10 април премиерът Кирил Петков.

„Той е сложил подписа си под документ, с който 1 милион лв. на вложител на банката, на която той е бил изпълнителен директор, са били откраднати“, обясни ден по-рано Асен Василев.

„Удар под кръста, но аз не бих постъпвал така“, каза Каримански пред bTV.

Обвиненията, които чуваме от седмица, са по казус от преди 13 години. bTV разполага с документи, предоставени от "Инвестбанк", от които става ясно кои са главните герои в случая, при който над 1 милион лева са прехвърлени на малоимотно лице. Че е малоимотно става ясно от сведенията му пред полицията, с които bTV разполага. Пред разследващите той споделя, че се занимава със събиране на метали и живее в квартал „Модерно предградие“.

През 2009 година „Инвестбанк“ издава банкова гаранция на фирма "Диг-94" ЕООД, без обезпечение и без да са събрани такси и комисиони. Информацията е от самата „Инвестбанк“, предоставена на bTV тази седмица. Гаранцията е за до 2 840 000 лева. Документът, с който bTV разполага, е подписан от Владимир Владимиров и Цанко Коловски – изпълнителни директори на банката към датата на издаването на гаранцията.

През 2009 г., когато Любомир Каримански все още не работи в банката, „Инвестбанк“ започва вътрешно разследване за нарушение при издаването на банковата гаранция. Тогава са блокирани и сметките на дружеството "Диг-94" за покритие на гаранцията до изясняване на случая.

„Това е прецедент, нямаме други такива истории в годините, все пак това е далечна година – 2009-а, и беше възможно човек с представителна власт да се подпише на такава банкова гаранция в нарушение на правилата“, коментира Светослав Миланов, изп. директор на „Инвестбанк“.

Междувременно "Диг-94" пуска три платежни нареждания, с които иска над 1 милион лева.

Банката забавя превода на сумата с 2 дни. Затова фирмата завежда иск срещу нея. На първа и втора инстанция "Инвестбанк" е осъдена да заплати претендираните от дружеството суми.

По информация от банката, адвокатите я съветват да плати доброволно, за да не рискува репутацията си. Така след споразумение с "Диг-94", на 13 август 2015 година банката й изплаща над 1 милион лева.

Документът е подписан от Пламен Милков и Любимир Каримански, като представители на банката от една страна и Васил Колев – управител на фирмата от друга. Оказва се обаче, че Колев е управител само за една седмица, показва справка в Търговския регистър. Освен това е вписан като такъв в същия ден, в който фирмата се споразумява с банката.

Защо след като е сключено споразумението и банката превежда парите по сметката на фирмата 9 минути по-късно са били изтегли от сметката?

„Това е въпрос на технология. Знае се, че такова споразумение ще бъде сключено, предварително хората в клона се подготвят, че ще има такова теглене. Клиентът го е заявил. Имаме координация от момента на подписване, заверка на сметки, касови наличности – това всичко се координира. Процесът не е ние подписваме едно споразумение и в резултат, на което аз  вдигам телефона и се обаждам в клон ѝ и им казвам – Сега ще дойде човек и ще изтегли 9 милиона и да настане паника. Човек, когато подпише подобно споразумение, той желае максимално бързо да си получи парите.“, обясни Миланов.

4 дни след като „Инвестбанк“ плаща над 1 милиона лева на управителя Васил Колев, другият управител Йовчо Кьосев подава сигнал към банката и твърди, че  регистрацията на управителя Васил Колев е фалшива.

От „Инвестбанк“ твърдят, че към онзи момент не е имало повод за съмнения за проблеми с управителя на „Диг-94“ и за възможна измама. Такава обаче се разследва от полицията и прокуратурата още от 2015 година.

„Гарантирам ви, че аз съм спазил всички възможни изискващи нива на подписи и на отговорности на отделните служби, да се провери и Търговския регистър, да е ясно кое лице е вписано в ТД, как и кога – всички неща са спазени от нашия юридически отдел тогава“, каза Каримански пред bTV.

Йовчо Кьосев алармира банката едва след като парите са преведени на Васил Колев. Въпреки опитите ни, Кьосев не беше открит за коментар.

На адрес в идеалния център на столицата търсим Йовчо Кьосев. Тук са регистрирани 6 от фирмите, в който той дали е управител или съдружник, или и двете.

„Инвестбанк“ сигнализира правоохранителните органи.

Докато този казус все още се разследва, по други случаи бившият изпълнителен директор Владимир Владимиров е осъден през 2018 година. Той е разследван по дело за източване на над  6 милиона лева от сметки в "Инвестбанк".

Cпopeд пpизнaтoтo oт cъдa, oт юни дo ceптeмвpи 2009 г. c 45 oпepaции пo cмeтĸи глaвният cчeтoвoдитeл е източил над 6 млн. лева. A изпълнитeлният диpeĸтop нa бaнĸaтa тогава Bлaдимиp Bлaдимиpoв e бил нeгoв пoмaгaч, ĸaтo нa 1 ceптeмвpи 2009 г. e пpeнacoчил над  78 000 лeвa.

Въпреки че Софийската градска прокуратура иска за Владимиров присъда от 10 г., върховният касационен съд отсъжда, че като помагач той ще получи 3 години условно, а счетоводителят му – 5 години затвор. Владимиров трябва да заплати на банката 78 000 лева обезщетение. Тези случаи не са свързани с фирмата с временния управител, на която банката плаща над 1 милион лева.

По повод споразумението от 2015-а година пред bTV Любомир Каримански заяви, че е разпитан като свидетел. Напуска поста си в “Инвестбанк” в края на септември на 2015. Кандидатът за управител на БНБ Каримански казва, че ще защити името си като заведе дело срещу финансовия министър и коалиционен партньор Асен Василев за клевета.

"Ще предприема всички мерки, за да изчистя името си. Обяснявам си, че атака срещу мен за този пост, някои хора най-вероятно се притесняват от това, че аз съм абсолютно независим човек и какво Слави Трифонов казва – неконтролируем. Никой, дори МС, не би трябвало да си позволява какво да прави централната банка“, каза Каримански.

Фирма „Диг-94“ е заличена с ликвидация през 2018 г. Преди фалита на фирмата обаче влиза в сила друго съдебно решение, по силата на което „Инвестбанк“ трябва за втори път да плати на фирмата над 1 милион лева. Този път с управител Йовчо Кьосев.