В Деня на Черно море обръщаме поглед към каузата на двама сърфисти за свободно от пластмаса море. По тяхна инициатива Морската градина на Бургас се сдоби с екоинсталации за събиране на фасове от цигари под формата на викторина. Кутиите за събиране на фасовете са сигнално жълти, хората казват, че не са ги забелязали. 

"Въпреки че всеки ден съм в Морската, не ги бях забелязал тези кутии. Просто минавам покрай тях и не съм обърнал внимание. Наистина интересна инициатива!", отбелязва Спас Узунов.

След като прекосиха Черно море в опит да приковат внимание към замърсяването му, Илияна и Йоан продължават кампанията си за защита на природата в градска среда.  

Снимка: btvnovinite.bg

"Ние се опитваме наистина по един нестандартен начин да провокираме хората да изхвърлят фасовете на правилно място, така че да не стигат до морето", посочва Илияна Стоилова – сърфист.

Фасовете изпреварват найлоновите торбички и пластмасовите сламки като най-разпространеният замърсител. Всяка година в света се изхвърлят около 680 милиона килограма тютюневи отпадъци.

Снимка: btvnovinite.bg

"Попадайки един фас в морската среда, той се разгражда и реално нанася щети и върху други живи организми… Морските животни поглъщат фасовете, бъркайки ги за храна", казва още Илияна.

Първите у нас кошчета за фасове са поставени на метри от морето, на популярни места в Морската градина на Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

Лятото кутиите ще бъдат преместени на пясъка. Целта е организации, концесионери на плажове и общини да се "заразят" от идеята за крайбрежие без фасове.