Историческо събитие за католическата църква в България – за първи път папата назначава помощен епископ с постоянно седалище в София.

Папа Франциск е избрал за този пост отец Румен Станев.

„Ние в България сме малка църква – малко католици, и нашият диоцез е Софийско-Пловдивски със седалище на епископа в Пловдив. В София има и много чужденци, които изповядват католицизма“ каза в предаването „Тази сутрин“ монсеньор Станев.

Той обясни, че в България има два диоцеза от латински обряд – в Северна и в Южна България, и един – от източен обряд. Източен обряд – тези християни спазват всичко, което спазват православните като обреди и празници, но са в общение с римския папа, уточни той.

Около 50 000 души е католическата общност в България.

Н.В. Пр. монсеньор Румен Станев е роден на 19 август 1973 г в с. Калояново и ръкоположен за свещеник на 11 септември 1999 г. в катедралата „Св. Лудвиг“ в Пловдив.

Първоначално е назначен за помощник-енорийски свещеник в енорията „Пресвето Сърце Исусово“ в град Раковски. От 5 септември 2005 г. до избирането му за епископ е енорийски свещеник в Католическата енория „Свети Михаил Архангел“, в Раковски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!