Локви, кал и нито следа от инфраструктура или алеи. Така изглежда част от новото разширение на Централния гробищен парк в София.

Достъпът на автомобили е почти невъзможен. Осмелилите се да опитат обикновено затъват, а на мястото работи булдозер. За да се придвижваш, са необходими гумени ботуши. Мястото е като след война.

Снимка: bTV

Какво правите сега? Алеите ли правите?

- Не, не. Това е сложно за обяснение.

Така ли погребват хората тук - в калта?

- А в бетон ли трябва да ги погребват?

Снимка: bTV

Посетителите разказват, че трудно намират паметниците на близките хора.

“Търся близък, но няма нито алея, нито указателни, където да пише кой парцел къде се намира. Всичко е счупено и не е пазено. Вижте какво е. Кал и пустош”, коментира посетител на гробището.

Снимка: bTV

„Гледката е доста неприятна, но имате уверението, че аз и моите служители в най-кратки срокове ще я променим. При отварянето на разширението през ноември 2020 г. бяха изградени парцели и асфалтирани алеи, за които се предвиждаше да приемат нуждите за следващите две години. При паденията обаче смъртността се покачи и това беше предпоставка да стигнем до състоянието в момента“, коментира Яна Паскалева, директор на "Гробищни паркове" - София.

Тя посочи, че има изготвен проект и е осигурено финансиране. Очаква се одобрение за него, след което мястото ще бъде облагородено.