Мъж загина, а няколко души бяха ранени при катастрофа с автомобил на НСО, в който е бил превозван бившият премиер Кирил Петков.

„Образувано е досъдебно производство по случая“, обясни в „Тази сутрин“ полк. Христо Тинев, военно-окръжен прокурор на Военната прокуратура в Сливен.

„Извършени са всички необходими първоначални действия, оглед на местопроизшествията и разпит“, посочи той.

Инцидентът става на 16 май в 17:30 часа на входа на Аксаково. Ударът стана на Т-образно кръстовище. Шофьорът на цивилния автомобил почина.

Неговата спътничка остава в тежко състояние. 

Няма директна опасност за живота ѝ. Стабилизирана е. Извършена е коремна операция. Втората операция е на единия крак. Другият крак е гипсиран. Жената продължава да бъде на обдишване и остава в изкуствена кома, обясниха от болницата.

„Предмет на разследването е какви са извършените нарушение на Закона за движение по пътищата. Предстои да се разбере. Към момента не можем да дадем данни, защото ще бъде спекулация. Целта на разследването е да се установи виновно поведение на единия или на другия водач, или и на двамата“, добави полк. Христо Тинев.

От Националната служба за охрана разпространиха позиция, в която казаха, че автомобилът се е движил по път с предимство, когато се случва катастрофата.

„Ще бъде установено с каква скорост се е движил автомобилът на НСО. Ще бъдат възложени експертизи. Вещите лица ще отговорят на въпросите по всички детайли“, обясни прокурорът.

„Извършени са разпити. Има следствена тайна, както е известно. Всичко ще бъде детайлно проучено. Разследването ще бъде обективно. Към момента не можем да се произнесем по въпроса за вината. Прокуратурата е независима от политически игри и изявления. Защо Кирил Петков е пътувал с охрана на НСО – не мога да отговоря. Трябва да бъде установено в хода на разследването. Няма необходимост прокуратурата да се замесва в предизборни спекулации“, добави той.

„Съгласно член 396 от НПК служителите на НСО са компетентност на Военната прокуратура. Тъй като водачът на служебния автомобил е служител на НСО, ние разследваме“, каза още полк. Христо Тинев.

„Кирил Петков като бивш министър-председател има право да бъде охраняван от служители от НСО в продължение на 4 години“.

Това обясни министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по отношение на тежката катастрофа край Аксаково.

„Считам, че всичко ще бъде изяснено в рамките на разследването. Включително и скоростта, за която в момента доста се говори. Това може да стане само с автотехническа експертиза“, добави Стоянов.

Според него е установено по безспорен начин, че цивилният автомобил е отнел предимството на автомобила на НСО.