Една от най-красивите карстови пещери в България - "Бисерна", вече е достъпна за туристически посещения. Намира се на Шуменското плато, само на няколко километра от град Шумен. 

Влизането в пещера "Бисерна" става след инструктаж, в който основен акцент е опазването на уникалните образувания вътре и защитените 14 вида прилепи.

Снимка: btvnovinite.bg

Пещерата става достъпна за туристи, след отпускането на пари по европроект. Дълга е малко над 2 километра. За туристи са достъпни 800 метра от Сухата галерия, които завършват в Голямата зала.

Снимка: btvnovinite.bg

Пещерата е във варовикова скала, през която протича и река. Носи името си "Бисерна" заради кристалните капки вода, стичащи се от сталактитите.

Пещера "Бисерна" е млада, според учените тя е на възраст около 3,5 милиона години, а за образуването само на сантиметър от многобройните скални образования са необходими 100 години.

Снимка: btvnovinite.bg
"Бисерна" е и местообитание на 14 вида защитени прилепи.

Заради опазването на прилепите достъпът на туристи е ограничен – възможен е само с предварително записване, всеки делничен ден,  от началото на април до 20 май и от 15 август до края на октомври.