„Те мислят, че могат хем да влязат в ЕС, хем да запазят антибългарската си риторика. Това няма как да стане“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин” на bTV лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов относно подкрепата от страна на България за членство на Северна Македония в ЕС.

Той уточни, че неговото търпение към нашата съседка отдавна се е изчерпало.

„Познавам добре всички македонски политици, с някои от тях съм пил ракия на маса. Македонските политици на маса са добри българи, но публично започват да обясняват, че е много сложно“, уточни лидерът на ВМРО.

Каракачанов е подготвил предложение с два варианта за позицията България относно Северна Македония и ще ги представи на следващото заседание на Министерския съвет. „Разбира се, правителството ще е това, което ще вземе решението“, уточни той.

Лидерът на ВМРО коментира и казуса с нападания многократно и обиран ветеран-летец Дянко Марков. Проблемът е, че никой не иска да вземе отношение към циганския бандитизъм в държавата, няма да стане с тупане на топката и отбиване на номера”, каза министърът на отбраната.

В тази връзка днес от ВМРО щели да внесат законопроект, свързан с битовата престъпност. Една от предлаганите промени е за разширяване на обхвата на неизбежната отбрана.

Той обясни и защо партията му поиска закриването на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Според него заслуга за начина, по който живеят ромите в България в последните 30 години имат организациите като „антибългарския хелизинкски комитет“. „Не съм чул в последните 25 години да защити българи жертви на подобни престъпления. Те се занимават само с правата на сепаратисти, изнасилвачи и убийци, а не на жертвите“, обясни Каракачанов.

По думите му председателят на БХК Красимир Кънев е една от причините за скандала с решението за предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман.

„Делото на ВКС е насрочено за понеделник – 7 октомври. Ние призоваваме всички граждани, които не са съгласни с решението на съда, да се съберат пред Съдебната палата в 9 ч. да си изразим мнението“, призова лидерът на ВМРО.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!