В Ирак има двама български военнослужещи, които са в мисия на НАТО, която е свързана с обучение на иракски военни. Тя ще бъде евакуира временно в съседна държава, докато се изясни ситуацията в страната.

Това каза в „Тази сутрин“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който коментира напрежението в региона след убийството на иранския генерал Касем Сулеймани. Става въпрос за около 430 души, от които малко повече от половината са военни, а останалите – цивилни.

Министерството на отбраната ежедневно има контакт с българските офицери. Към момента няма опасност за тяхната сигурност, допълни Каракачанов.

Според него ответни действия срещу Америка единствено биха ескалирали конфликта.

"Ако американските сили се изтеглят, няма как това да стане в рамките на един месец. Договорът предвижда, ако подобно решение бъде одобрено от правителството, в рамките на една година да приключи тази мисия. Така че изтеглянето няма да е бързо в рамките на някакви дни", поясни Каракачанов.

„Големият проблем в региона е „Ислямска държава“. Тя беше победена, но ако получи вакуум, не съм убеден, че силите на иракската армия са достатъчни, за да удържат положението“, на мнение е той.

„Цялата ситуация с ядреното оръжие в Близкия изток е сериозен проблем. Иран от много години се стреми да придобие ядрено оръжие и това е публична тайна. Именно поради това са тези по-резки действия на американската страна и Израел, който е основен съюзник на САЩ в района на Близкия изток“, каза още вицепремиерът.