В сряда в Националното външно оценяване след 7. клас на учениците им се падна да пишат подробен преразказ от името на неутрален разказвач на произведението „Череши“ на Захари Карабашлиев.

За пръв път се случва наш писател съвременник да стане част от външното оценяване по литература.

Самият Карабашлиев разказа в „Тази сутрин“, че е приел новината с леко смущение, но и радост. Разбрал, докато бил в тапа на границата с Гърция.

„Към мен се обърнаха от Министерството на образованието и науката в края на миналата година с покана да участвам със своя разказ. Аз отказах, именно с тази причина, че в моето съзнание подобен вид преразказ е бил свързан с преразказ на класици или класически произведения. След това обаче поканата беше подновена един или два пъти и аз се оставих да бъда убеден, мисля за добро, да участвам и ако мога да бъда полезен образованието да е по-близо до действителността, до съвременните проблеми и теми. Това е разказ за един млад мъж, който е живял дълги години в чужбина и се връща да продаде наследствени имоти и се случва нещо, което го кара да остане. Мисля, че това беше нещо, би резонирало добре с младите хора“, разказа Карабашлиев.

Чуйте цялото интервю във видеото.