"Капсулен гардероб": С малко дрехи имаме комбинации за много визии и пазим природата

Добре е да изберем за него по-неутрална гама – бялo, черно, бежово, но и да включим някои цветни елементи

Диана Теодосиева Диана Теодосиева

Публикувано в  09:15 ч. 06.06.2023 г.

Модната индустрия води до повече от 8% от парниковите газове и една пета от всички отпадъчни води по целия свят.

Затова идеята за "капсулен гардероб", при която с по-малко дрехи имаме комбинации за повече визии става все по-популярна.

„Това е тема, която засяга и много други – от екологична гледна точка, от социално-икономическа. Първото определение за „капсулен гардероб“ е заложено в Оксфордския речник през 1938 г. Определението за него е, че с малко количество дрехи – отбрани артикули, бихме могли да изглеждаме добре и да имаме една хармонична визия“, обясни пред bTV дизайнерът Радостина Долапчиева.

Тя посочи, че в забързаното ежедневие е по-добре да изберем за гаредероба си една по-неутрална гама – бялo, черно, бежово, но е хубаво да включим и някой цветен елемент, който лесно би се съчетал с тях.

„Цикламата абсолютно добре би се съчетала и с черен, и с бял цвят, синият нюанс - също. Тъмносиньото е много неутрален цвят. Хората, които не обичат черния цвят и го смятат за мрачен, могат да заложат на тъмносиньото. Той също се съчетава изключително добре – и с по-цветни, и с бели нюанси, и с бежовата гама“, обясни дизайнерът.

Радостина Долапчиева показа съчетание на дрехи, които са подходящи както за по-официални събития, така и за по-небрежни визии. Облеклото ни трябва да е съобразено и ситуационно - къде сме и какво казваме с него.

В Световния ден на околната среда - 5 юни, сложихме началото на "Зелената седмица" – кампания за отговорно поведение към нея.

До 9 юни в ефира, на btvnovinite.bg, в социалните мрежи и радиостанции ще ви даваме полезна информация за това какво можем заедно да направим в ежедневието си, така че да намалим въглеродния отпечатък.