На 29 септември на площад "Княз Александър I" ще бъде открит пункт за събиране на пластмасови капачки. Това е поредното издание на инициативата "Капачки за бъдеще". От 9 ч. сутринта до 17 ч. следобед всеки може да предаде пластмасовите капачки, които е събрал, като целта е отново да се съберат средства, за да се заменят стари или неработещи кувьози в болници в цялата страна.

"За първата година и половина на кампанията са събрани и рециклирани 140 000 кг пластмаса. Със събраните средства са закупени и дарени 11 кувьоза в 11 малки болници в страната. Чакаме 6 кувьоза да пристигнат", обясни Лазар Радков от инициативата в предаването „Тази сутрин” по bTV.

По думите му събират се капачки, именно защото е най-лесно и могат да се ангажират най-много хора.

„Правили сме проучване, и 77% от хората, които събират капачки казват, че са намалили употребата на пластмаса. 89% споделят, че са започнали да рециклират повече”, съобщи още Лазар Радков.

Пунктове за събиране капачки ще има и в много градове на страната, не само в София.

„Всяка една капачка от опаковка, от козметичен спрей, шампоан при нас отива за кувьоз. Случвало се е включително от кофата за боклук да извадим минералната вода на някоя клиентка и да вземем капачката”, споделя Димитрина Помакова, доброволец в кампанията.

Тя вдъхновява близки и приятели.

„Не е трудно, когато видиш някъде хвърлена бутилка - детето, което е на 5 години навежда се, вади капачката, събира я, знае че са за малките бебенца…”, казва и Христина, която заедно с Димитрина, работи в спа център. 

Така от пункта са предали шест тона. Идеята капачките да са за по-добро бъдеще дошла спонтанно.

За една нощ събрахме над 5 хиляди последователи във Фейсбук и решихме, че хората искат това, обясни и Мартина Йорданова, един от инициаторите на кампанията.