Няма нужда от закупуване на нови 50 кувьоза. Ние разполагаме с данни, които доказват правотата ни, има нужда от друга животоспасяваща и диагностична апаратура.

Това каза Лазар Радков от инициативата „Капачки за бъдеще“ във връзка с взетото решение на 14 май да бъдат закупени нови кувьози на стойност 750 000 лева. Това решение беше взето след среща на здравния министър Кирил Ананиев с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Радков обяви, че тази сутрин са пуснали писмо до министър-председателя, до Кирил Ананиев и Владислав Горанов с молба това решение да бъде преразгледано.

Снимка: БГНЕС

„Няма нужда да се закупуват толкова много кувьоза. Призоваваме отговорните институции да направят задълбочено проучване и ако установят, че наистина няма нужда от закупуването им, тези средства да бъдат пренасочени за осигуряване на друга животоспасяваща или диагностична апаратура”, заяви Лазар Радков.

„Според проучвания, които сме направили и по данни на Министерството на здравеопазването, до есента с кувьозите, които сме дарили до момента от „Капачки за бъдеще” и тези, които сме поръчали и които ще дойдат след няколко месеца, ние ще сме покрили нуждите на малките общински болници”, допълни той.

Радков увери, че до есента най-старият кувьоз във всички общински болници няма да е преди 2000 г. Областните болници също са осигурени, защото през 2017 г. по линия на Норвежкия финансов механизъм са получили 132 кувьоза.

Снимка: БГНЕС

„В момента има доста по-важни и належащи проблеми от кувьозите. Дори някъде да има липси, то те са единици, а не десетки“, подчерта Радков и добави, че са готови да предоставят информация какви са нуждите на общинските болници.

Той отчете, че за близо две години са събрали средства за закупуването на 19 кувьоза като в следващите 30 дни ще бъдат дарени кувьози в Харманли, Първомай, Левски, Берковица и в Бяла Слатина. С тях ще бъдат подменени сегашните, които са на възраст между 30 и 40 години, както и неработещият кувьоз, който болницата е получила през 2001 г. През есента ще бъдат дарени още 5 транспортни и 3 стационарни.

Инициативата „Капачки за бъдеще“ ще промени фокуса си, тъй като недостигът на стационарни кувьози вече е почти решен.

„Транспортните кувьози са следващата стъпка в развитието на „Капачки за бъдеще“. Тяхната цена е около 15 000 лв., докато базовите са близо 7000 лв. Идеята е кампанията да се разрасне толкова, да събираме толкова средства и да рециклираме толкова много, че в един момент да осигуряваме и детски линейки“, уточни Радков.

Снимка: БГНЕС

„В малките общински болници липсват и много други медицински апаратури, които ние в момента обследваме. Правим проучване в коя болница какво е необходимо. „Капачки за бъдеще“ продължава да дарява апаратура за малките населени места, за детските отделения, родилните и неонатологиите“, добави Мартина Йорданова.

Тя добави, че през септември ще кандидатстват за подобряване на рекорд на Гинес за най-много събрани пластмасови капачки.

„От началото на „Капачки за бъдеще“ само за една година сумарно събрахме 69 т пластмаса. В последната ни кампания, само за 7 дни, събрахме 70 т пластмаса. Мислим и вярваме, че сме готови да кандидатстваме за Гинес и в края на септември да съберем над 100 т“, заяви Йорданова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!