Общественото недоволство е много сериозно и вече променя българската политика. Дали управляващите ще го чуят и ще се съобразят, не мога да кажа.

Това коментира в „Тази сутрин“ евродепутатът Радан Кънев. Според него обществените настроения са радикално променени.

„Има нови консенсуси в обществото, насочени към съвсем нов вид политика както в сферата на върховенството на закона, така и по начина, по който се изразходват публичните средства. Виждаме едно цяло ново поколение, което не сме виждали на протести досега. Те съставят сякаш голямото, силното, новото ядро на този мащабен протест“, на мнение е Кънев.

По думите му още от първия ден от мандата си главният прокурор Иван Гешев е започнал институционална война.

„Няколко дни преди окончателното гласуване на ВСС направих изказване, в което предупредих, че този избор ще доведе до тежка институционална криза, може би до институционална война. Война, която руши правовия ред. И година по-късно виждаме хора с външния вид и поведението на мутри от 90-те, които нахлуват в администрацията на президента. Това събужда страх“, коментира евродепутатът.

Според него първата стъпка за преговори е оставката на Бойко Борисов.

„Ако той говори за консолидация, трябва да е пределно наясно, че пътят за национално съгласие минава през неговото оттегляне“, смята Радан Кънев.

„В Брюксел Борисов много ясно показа, че той е изчерпан откъм полезност за България. Неговото присъствие на тези изключително тежки преговори е символично и неуместно. Той не е представил в България позицията, която ще защити в Брюксел“, каза още евродепутатът.