България бавно се развежда с ГЕРБ, това започна с избирането на Румен Радев за президент, посочи социологът Кънчо Стойчев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Според него, най-добре е правителството да изкара цял мандат, но представянето на предсрочни избори като трагедия, е смехотворно.

Думите на Бойко Борисов, че не възнамерява да подава оставка заради протестите за горивата могат да бъдат тълкувани по много начини, каза политологът Румяна Коларова. Тя сподели, че ги тълкува от системна гледна точка: „Принципите на европейските демокрации са такива, че когато има предсрочни избори, това е дестабилизация. Българската демокрация в продължение на три поредни мандата беше много стабилизирана. След това  2013 г.,  фактически Борисов не успя да изкара мандата си. И вече сме свидетели, няколко поредни пъти, на предсрочни избори. Това не е добре“, отбеляза Коларова.

„Това правителство е там и заради лични интереси. Да представяме Борисов като жертва на патриотите е неуместно. Патриотите няколко пъти спасяват това правителство. Ако не бяха те, това правителство щеше да е издухано”, каза още социологът.

Според Румяна Коларова е тревожно това, което излъчва малката коалиция. „Важно е и ни трябва време да преценим ясно, че това правителство няма как да оцелее, ако не прави реформи. Но тези реформи няма да повишат популярността на кабинета.  Проблемът на президента е, че говори, а не действа”, каза още Румяна Коларова.

Румяна Коларова контрира, че проблемът не е в смяната на правителството, а че се разграбват публични ресурси по безотговорен начин. Кънчо Стойчев не се съгласи и обясни, че се граби по време на мандат.

По въпроса дали се бият институциите в лицето на премиера и президента, политологът каза, че това е големият въпрос: „Дали тогава когато спада популярността на ГЕРБ, президентът може да спечели, като се опитва да критикува от неутрална позиция. Това е наистина голям проблем в българската политическа система“.

Тя обобщи, че в дългосрочен план президентът винаги е губил, когато се изправя в такава позиция, но в тази ситуация ако той не реагира, пак е в губеща позиция. Според нея най-голямата слабост в президентската институция е, че говори, а не действа.

„Нашият премиер отлично владее политическата техника да се представя за жертва, когато това му е изгодно политически“, коментира Кънчо Стойчев. Според него не е беда, че Радев може само да говори.

Българите са се нагледали на хора, които защитават социалната справедливост, каза политологът за действията на БСП спрямо протестите. Тя изрази мнение, че изказването на премиера за заплатата на президента е закачка, реакция спрямо действията на опозицията. Според Кънчо Стойчев проблемът на България не са заплатите на политиците, а лошото управление.