Сигнал за полицейски произвол на плаж „Корал“. Според къмпингуващи, униформени са обискирали палатките, като се превишили правата си. 

От МВР отказаха да коментират казуса пред камера, но обясниха, че са действали след получен сигнал от охранителите на плажа за „хора, които неправомерно са влезли в имота и има вероятност да са употребили наркотици“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Това е била и причината за обиска от страна на униформените. Обясниха още, че вътрешната проверка, която са извършили по случая е показала, че полицаите не са превишили правомощията си. 

Собственикът на една от обискираните палатки – Любомир Авджийски, не е на същото мнение. 

„В събота вечерта бяхме три палатки с около четирима други младежи, непознати за мен. Дойдоха 5-6 полицаи с два джипа. Докато бях вътре някой отвори палатката и започна да обискира. На въпрос: „Защо правят проверка?“, те ми казаха, че имат право и няма да ми обясняват“, посочи мъжът. 

Той разказа, че им е споменал, че е юрист и по закон думите им не са верни е те трябва да имат данни за престъпление. Мъжът отрече да употребява наркотици. 

„Не бяха намерени никакви наркотици, има протокол. Кметът на Царево иска незаконно да изгони хората, които къмпингуват тук. Той праща полицаи, за да обискират. Това са неподвижни дюни, няма действаща забрана тук да няма палатки“, допълни Авджийски. 

От Община Царево посочиха, че имат действаща наредба за опазване на обществения ред, която включва и реда за поставяне на палатки и каравани. Според документа, палатка или каравана може да бъде поставена само с разрешение от главния архитект или нотариално заверена декларация от собственика на имота. 

„Когато несправедливостта стане закон, тогава съпротивата е дълг. Това са закони, които са написани под натиск и при които по никакъв начин не е зачетено общественото мнение. Нямаме никаква държавност и законност. Държавните институции се ползват за частен интерес, независимо дали става дума за полиция или ДНСК“, коментира музикантът и активист Васил Гюров. 

От Министерството на туризма посочиха, че не са разпореждали проверки за палатки и каравани.