Камион за боклук помете пет паркирани коли. Инцидентът стана в софийското село Владая вчера сутринта. Камионът е бил спрян на стръмна улица и тръгнал на самоход като блъснал няколко автомобила.

Според информацията шофьорът слязъл от камиона, тъй като му прилошало. Не дръпнал обаче ръчната спирачката и превозното средство тръгнало на самоход.

Камион за боклук потроши няколко коли във Владая
Снимка: bTV

При опита си да го спре 58-годишният шофьор пострадал. Той е прегледан в болница и е освободен за домашно лечение. За щастие, няма други пострадали.

„Бях си вкъщи, чух шума и видях, че камионът, който събира боклука, е тръгнал без шофьор от баира и удари всички коли пред нас. От три от тях не става нищо. Дойдоха полицаи, взеха шофьора с линейка. Беше си ударил главата, защото е тичал по камиона. Той лежеше и не беше адекватен“, разказа Нели Щерева, един от собствениците на пострадалите коли.

В боклукчийския камион е имало и друг човек, който се е опитал да спре камиона, но не е успял. 

„Хора от улицата ми звъннаха, че има инцидент. Буквално на петата минута бях на мястото. Шофьорът беше пострадал, оказах му първа помощ до идването на линейката. След това дойдоха КАТ, полиция. Когато аз пристигнах шофьорът не беше в адекватно състояние, колабира две или три минути след като пристигнах. Имаше травма на ръката и коляното“, каза Цветанка Здравкова, кмет на село Владая.

От сметопочистващата фирма смятат, че причината за инцидента най-вероятно е техническа неизправност, а не прилошаване на шофьора. 

„Все още не сме разговаряли. Вчера късно следобед го освободиха от болница. Беше още в шок. Моята информация е, че работниците, които са обслужващия персонал на автомобила, са подали сигнал, че апаратурата за вдигане на кофите е отказала. Тогава той е слязъл от автомобила, за да погледне повредата. Подгонил е автомобила, за да го спре, но не е успял“, каза Камелия Динева, представител на сметопочистващата фирма. 

От фирмата казаха, че когато се установи вината, хората ще получат обезщетение.