Контролиран взрив при изграждането на новия път Мездра – Ботевград излезе извън контрол, изплаши хората в село Ребърково и причини щети на повече от 15 къщи, както и на две коли. Инцидентът е от понеделник.

Снимка: bTV

Хората разказват, че са се паникьосали, когато са чули и видели взрива, защото не са знаели какво се случва. Някои са били с децата си навън. По чудо няма пострадали.

Една от майките обясни, че камъните са летели над тях, а в центъра на селото тя показа и доста големи парчета. Някои от камъните са направили дупки в къщи. Има и напукани постройки.

Хората обясниха, че кола със сирена е обикаляла малко преди контролирания взрив, но никой не е разбрал за какво е сигнализацията.

Кметът на селото Петко Петков заяви, че са му се обадили 15 минути преди взрива и са обяснили, че районът е отцепен.

„Обаче се оказва, че доста хора не са разбрали, даже е имало жена, която е простирала в този момент. Това е било много опасна ситуация, за щастие не е пострадала. Иначе ме увериха, че жителите на селото са предупредени със сигнализация“, каза кметът.

Щетите са били описани и предадени на фирмата изпълнител, която ще ги изплати.

Освен това е направен протокол, в който е записано, че фирмата се задължава поне 24 часа по-рано да уведоми кмета за контролиран взрив. Очакват се още 4-5 такива.