Решението на БСП да подкрепи гражданската кандидатура на Мая Манолова за кмет на София е окончателно. Това заяви председателят на столичните социалисти Калоян Паргов в „Тази сутрин”.

Той уточни, че от левицата е имала 18 кандидати за поста, от тях 17 са се отказали, единственият останал – арх. Борислав Борисов си направил отвод в полза на Манолова.

Паргов допълни, че социологическите проучвания са натежали за решението на БСП. По думите му не е проблем, че Манолова е подкрепена и от движение „България на гражданите”, защото, за да има промяна в София, е необходима консолидация на обществото.

„Преди една година на градската конференция, думата „Консолидация” беше ключова – на лявото, на партията и на обществото, което иска промяна. Манолова е точно такава – консолидационна фигура”, заяви Паргов.

Политикът каза, че 30 години левицата не може да се пребори за кметския стол на столицата. „Чисто стратегически, надпартиен кандидат винаги е бил успешната формула.  Връщам се 2003 г., когато беше най-успешният опит със Стоян Александров”, допълни Паргов.

Шефът на столичните социалисти заяви, че имат много общи идеи и възгледи с Мая Манолова, относно управлението на София.

„Първият проблем е прозрачността и начинът, по който се взимат решенията. Вторият е компетентността. Тези два проблема създават трети – между институцията община и гражданите”, посочи той и каза още, че БСП цели да формира мнозинство в столичния общински съвет. 

Паргов каза, че партията си е поставила за цел да имат поне 14 общински съветници.

Социалистът посочи, че още следващата седмица ИБ на градската организация на БСП ще проведе среща с Мая Манолова, за да представят платформата на партията и да чуят нейното мнение.