Миниванът със 17 мигранти е управляван от криминално проявен българин без книжка. Това каза в предаването „Тази сутрин“ министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Рано тази сутрин имаме подаден сигнал от служителите на ГД „Национална полиция“ за миниван, който се придвижва по магистрала „Тракия“. Предприети са заградителни мероприятия. На входа на София е направен опит автомобилът да бъде спрян, но той отказва да се подчини на полицейските служители“, обясни той.

Министърът на вътрешните работи поясни, че е започнало преследване и така се стига до пътно произшествие на едно от кръстовищата на бул. „Черни връх“. Ударена е таксиметров автомобил.

„За щастие няма загинали – таксиметровият шофьор е в добро състояние. Четирима от пътниците в минивана са настанени в няколко болници с леки наранявания“, поясни Калин Стоянов.

Снимка: btvnovinite.bg

Той каза още, че автомобилът с мигрантите е управляван от неправоспособен български гражданин, който е и криминално проявен. Той е превозвал 17 чужди граждани, който се определят като афганистанци.

„Мигрантският натиск е много висок през последните месеци. Ще ви дам и пример – от началото на годината до момента ние имаме недопуснати 156 000 опита за незаконно преминаване на българската граница. За този период миналата година те са били 100 000“, посочи вътрешният министър.

Той поясни, че мерките, които са взети за охрана на границата, вече дават резултат.

Снимка: btvnovinite.bg

Калин Стоянов заяви също така, че процентът на българите, които се занимават с каналджийство, съществено е намалял.

За сметка на това МВР регистрира граждани от Румъния, Украйна и Молдова, който се опитват да транспортират мигранти през България.

Вижте във видеото какво още каза Калин Стоянов за извеждането на барикадиралия се мъж от къщата в столичния район Слатина, както и застреляното 18-годишно момче от полицай.