Залавяме средно по около 1500 нелегални мигранти в опит да преминат нашата граница. Това каза в Елхово министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Натискът е с пъти по-голям от миналата година, но в последните 20 дни, може би месец, ние достигнахме до там, че към момента имаме много по-голям брой недопуснати опити за преминаващи мигранти, за сметка на задържанията във вътрешността на страната. За последното денонощие имаме недопуснати 980 опита за нелегално преминаване на границата, като във вътрешността на страната са задържани 47 човека“, посочи още министър Калин Стоянов.

Той е категоричен обаче, че граничните власти и всички служби, които са ангажирани с охраната на държавната граница си вършат много добре работата.

„Служителите на МВР не са демотивирани. Гранична полиция е основното звено, ангажирано с охраната на границата, но има и ГД „Жандармерия“, служители на Министерство на отбраната, които ни подпомагат, както и униформени от вътрешността на страната. Така че продължаваме да правим това, което трябва“, поясни още той.

Въпреки успешните опити на задържане на мигрантите на границата, все пак има 30-40-50 души, които успяват да влязат във вътрешността на страната. Министърът на вътрешните работи посочи обаче, че стремежът е т.нар. „вторично движение“ да бъде сведено до минимум, защото това е и в основата на притесненията на Австрия относно присъединяването ни към Шенген.

МВР се е подготвило за протестите на зърнопроизводителите, които се очакват в началото на следващата седмица. „Искам да апелирам към всички, които искат да се включат в протеста, да спазват стриктно правилата, да не допускат ескалиране на напрежението, да не ограничават свободното придвижване на граждани”, заяви Стоянов.

Вътрешният министър беше запитан и за разследването на убийството на Алексей Петров. 

„Работят много активно, много служители. Има много факти, обстоятелства, които ежедневно излизат, но всички тези следва да бъдат проверени. Ако питате дали имаме заподозрян, нямаме такъв все още. Но се надявам, че скоро ще имаме резултат, който да покаже кой по какъв начин е поръчал и извършил това убийството”, каза Стоянов.

Относно подготовката за изборите вътрешният министър каза, че ще има масови акции там, където има съответната информация за евентуално подготвени нарушения на изборното законодателство.

„Всички сигнали, които ние получим, билото оперативни, билото на ниво преписки, досъдебни производства, всички ще бъдат отработвани успоредно с прокуратурата. Вече им е разписан документ на екипа от хора, които ще бъдат в ръководство по отношение на изборния процес”, каза Стоянов.