Бързоразвиващите се технологии променят радикално живота ни и правят някои от предметите на ежедневието ни непотребни. Така е например с телефонните кабини на уличните телефони, които вече почти са излезли от употреба.

Това едва ли е проблем, освен ако не става въпрос за червените улични кабинки в Англия.

Червените телефонни кабини са един от символите на Лондон. Те се появяват през 1926 г. На аукцион някои от първите образци биха могли да бъдат купени от колекционери за еквивалента на близо 25 000 лева. Любопитен факт е, че те са създадени по дизайн на сър Гилс Скот, архитектът на електроцентралата „Банксайд“, в чиято сграда днес се помещава световно известната галерия за модерно изкуство „Тейт Модерн“.

В Обединеното кралство в момента има близо 21 000 от тях и британският телекомуникационен регулатор „Ofcom“ предложи нови правила за спасяване на около 5000 от тях. Защитените телефонни кабини са от региони с малко или никакво телефонно обслужване, както и в горещи точки на злополуки или самоубийства. По данни на благотворителна организация за ментално здраве всеки телефон, в който има повече от 52 обаждания през последната година също ще бъде съхранен.

Неумолимият ход на прогреса е довел до това, че около половината от телефонните кабини на Обединеното кралство вече са премахнати, а повече от 6500 от тях са намерили ново предназначение. Едно от тях е инициативата „Adopt a Kiosk“, чрез която групи от общността могат да ги закупят символично за един паунд. Мартин Фейгън от благотворителната организация "Heartbeat" e закупил общо 100 телефонни кабинки, в които е инсталирал обществени дефибрилатори, например.

През 2014 г. общинският съвет на Лондон реши да превърне някои от кабините в безплатни зарядни устройства за мобилни телефони. Тъй като електричеството за целта се произвежда от слънчеви батерии - възобновяема, зелена енергия - тези кабини са пребоядисани в зелено, а кабина в Уорли, Западен Йоркшир е превърната в най-малкия музей в света. 

Така кабинките за телефони, освен символ на британското минало, се превръщат и в символ на това, че трябва да се адаптираме адекватно и към променящия се живот и технологии.