Двама от избраните с преференциален вот депутати в настоящия парламент са Стефан Апостолов от ГЕРБ и Явор Божанков от БСП.

Стефан Апостолов е син на дългогодишния кмет на Симитли Апостол Апостолов. Той беше последен в листата на ГЕРБ, но стана втори.

„Естествено, че баща ми, а и цялото ми семейство имат някаква роля в това да стана депутат, защото са ме възпитали добре, хората в района ме познават. Все пак предимно ме познават от дейността ми на футболния терен – като футболен съдия, и дори твърдя, че ме познават не само в нашата област, а и в цялата страна покрай това”, каза в предаването „Тази сутрин” Апостолов.

По думите му по принцип ГЕРБ подкрепя идеята за мажоритарно гласуване.

Стефан Апостолов дарява част от заплатата си за инвитро процедури. Казва, че е дарявал и преди да стане депутат.

Явор Божанков пък е от Горна Оряховица. И неговият баща се оказва по-популярен от самия него. Бизнесът на семейството е свързан с вторични суровини, черни и цветни метали и скрап.   

„90% от моите преференции са от градските секции в Горна Оряховица, а не от тези, където живее предимно ромско население”, коментира Божанков.

Той уточни, че преди да стане депутат е бил председател на национално призната работодателска организация и е развивал благотворителна дейност в Горна Оряховица.

„Аз съм единственият кандидат на БСП в Горна Оряховица, семейството ми е добре познато, смея да твърдя с добро и затова няма нужда да се оправдавам за избирането си”, каза още народният представител от левицата.

Вижте повече във видеото!