Къщата на Райна Княгиня тъне в разруха. Каква ще бъде съдбата на имота?

В началото на миналата година Столична община отпуска над 400 000 лева за реставрация на къщата на Райна Княгиня в София. Целта е сградата в квартал Банишора, която е общинска собственост, да бъде възстановена и превърната в музей. Към днешна дата все още не са започнали действия по реновацията ѝ, а хората от района са притеснени, че къщата ще се срути, заради липсата на поддръжка.

Снимка: btvnovinite.bg

Къщата, в която Райна Княгиня, ушила знамето за Априлското въстание, прекарва последните си години се намира на столичната улица "Софроний Врачански". Тя е построена от самата нея. През 2016 сградата е обявена за паметник на културата. Въпреки това тя продължава да се руши и тъне в забрава. Хората в квартала смятат, че това е умишлено.

‘‘2021 година се отпусна една сума, малко над 400 000 лева, която да бъде за ремонт на къщата, гласува се март месец в СОС, има документи и парите са налични. И в крайна сметка стигаме пак до задънената улица - нищо да не се случва, чисто документално се протака, прехвърля се топката и виждате състоянието – плачевно, от ден на ден става все по-зле.Нашата битка продължава вече 6-7 години и тя е къщата да не падне, като съседната на нея, а да бъде възстановена.‘‘, казва Стефан Грънчаров, патриот и обществен деец.

Снимка: btvnovinite.bg

През февруари Стефан Грънчаров подава сигнал, че в къщата има самонастанили се нелегални бежанци. Заедно с наследника решават временно проблема, като затварят къщата и боядисват трибагреника.

‘‘Не знаем кога може да се запали и изгори или както виждаме цели части от нея са тръгнали да се отцепват. Аз мисля, че ако се срути фасадата или терасата, която е тръгнала да пада, и това коства човешки живот, тогава много бързо ще се намерят пари, но защо първо чакаме трагедията и тогава да взимаме мерки‘‘, притеснява се Ивайло Шопски.

От общината отговарят, че причина е липсата на фирма-изпълнител, която да извърши реставрацията.

‘‘Там е много тривиален проблемът. Районният кмет на район "Сердика" получи финансирането, започна процедура по избор на изпълнител, междувременно цените започнаха да растат, не се появиха желаещи.‘‘, казва столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите на Никола Онов, началник отдел инженерна инфраструктура, благоустройство и екология, от 2021 година до момента са проведени 6 обществени поръчки, като не се явява нито една фирма.

След изготвяне на тези сметки се оказва, че на свободния пазар има огромно завишение на строителните материали и труд. Направено е ново преостойностяване с искане за дофинансиране. Проведена е нова обществена поръчка, има вече избран изпълнител и следва да се осигури това дофинансиране и ремонтът да започне. Бюджетът ще бъде 636 000 лева. Според Онов няма опасност от срутване на къщата.

‘‘Планът е първият етаж да бъде музейна експозиция на Райна Княгиня, на нейните наследници, като от националния археологически музей в Панагюрище също ще бъдат предоставени артефакти. Вторият етаж ще бъде музейна експозиция за шопския район и третият етаж – библиотека на свободните изследователи на "Хистореон‘‘, добавя още той.

Наследниците на знаменитата българка също страдат от състоянието на рушащата се къща.

‘‘Това е много тежък проблем за нас, защото практически ние виждаме как се руши нещо, което всички искаме да бъде превърнато в прекрасен музей‘‘, споделят Здравчо Здравчев, един от правнуците на Райна Попгеоргиева.

Снимка: btvnovinite.bg

Надеждите са ремонтът да започне още тази година, а срокът за изпълнение е 80 дни. За да съхранят паметта на националните герои, доброволци са изрисували трафопоста, намиращ се на метри от къщата.