В ранните часове на 24 февруари се събудихме с новината за руското нападение срещу Украйна.

Първо не можехме да повярваме, че това изобщо е възможно в Европа в 2022 година. Но 170 дни по-късно загубата на човешки живот и разрушенията вече са ежедневие, с което светът сякаш свикна.

За зрителите на "Тази сутрин" се съгласи да говори Святослав Рубан, който от началото на инвазията има много специфична задача - да документира руски военни престъпления в Украйна.

Кажете ни колко случая на военни престъпления и престъпления срещу човечеството сте регистрирали с колегите си от февруари до сега?

Към днешна дата нашата инициатива "Трибунал за Путин" е установила повече от 15 000. По-точно 15 424 случая на военни престъпления, които са извършени на територията на Украйна от руски военни.

Какви са най-често престъпленията?

Преди всичко това са нападения над граждански обекти, причинили разрушаването им - основно в резултат на артилерийски обстрел. Съответно и ранявания или причиняване на смърт сред гражданското население. Те са на второ място като брой случаи. Тук също може да се причисли и отвличането на цивилни лица - особено от временно окупираните територии. И разбира се убийствата, умишлено нанасяне на телесни повреди, които също се случват в окупираните територии.

Каква е вашата цел?

Нашата инициатива обединява усилията на редица обществени организации, които работят във всички региони на Украйна. Обработваме първоначално събраната информация. След това изпращаме групи на място за проверка и потвърждаване на конкретния случай и неговото регистриране. Разпитваме свидетели и завеждаме случая. Сътрудничим си с правоохранителните органи в хода на разследването на тези военни престъпления. 

Как и кога извършителите на подобни престъпления могат да бъдат наказани?

Украйна пое инициативата да се създаде специален хибриден трибунал, който да се занимава с агресията от страна на Русия. Това ще бъде нов опит. Досега Хагският трибунал гледаше само военни престъпления и престъпления срещу човечеството. А сега правим трибунал срещу агресията против Украйна. Това е първият момент. И вторият момент се отнася до нашето национално законодателство, което трябва да бъде променено в частта му на Наказателния кодекс или редовите войници, които са изпълнители на тези престъпления, да бъдат подвеждани под отговорност в рамките на украинските съдилища.  

Какво означава т.нар. "филтрационна" система за украински цивилни в окупираните територии?

Знаете ли, към днешна дата разполагаме с информация за 18-19 филтрационни лагери във временно окупираните територии. Хората попадат там както при опити да напуснат тези територии, предимно при проверките на граничните постове - проверяват мобилните им телефони, разпитват ги за отношението им към "Революцията на достойнството" от 2014 г., към "спецоперацията", както наричат действията на Руската Федерация. Отделят мъжете от семействата им. И правят тази "филтрация", обвинявайки ги във връзки със силите на Украйна или в някаква подривна дейност, или събиране на информация. За съжаление на тези територии има филтрационни лагери и по наши оценки повече от половин милион украинци са преминали през тях, след което са били депортирани, насилствено изведени на територията на Русия.

Колко украинци са депортирани в Русия?

Към днешна дата около 2 милиона украинци пребивават на територията на Руската федерация. 

Можете ли да ни кажете каква е причината за депортацията на тези цивилни лица?

Виждам три основни причини. Първата е символична – руските войници смятат, че са на територията на Украйна под предлог освобождение на говорещото руски език население и съответно връщане на тези хора на територията на Русия. Това е един търсен символизъм за пропагандата. Плюс това, сред депортираните по тази система на филтрация може да има хора, обвинени във фашизъм, екстремизъм – още един пропаганден момент. Третото е да бъдат привлечени те към трудова дейност на територията на Руската федерация. Мисля че има и още един момент – говори се, че в края на руската "операция", всички ще са братя славяни. И затова там попадат основно жени.  Това са основните причини за депортацията.