Най-голямата партия в управляващата коалиция – „Продължаваме промяната“, предложи да не се облага с ДДС хлябът и да се намали данъкът за плодовете и зеленчуците родно производство.

Това предложение финансовият министър Асен Василев (ПП) коментира така: „По принцип съм против диференцирането на ДДС ставките по две причини. Едната е, че едни стоки спрямо други стоки, винаги влизаме в разговор, който е защо тези, а не другите. И втората е, че видяхме с ресторантьорите, че в крайна сметка това не стига до крайния потребител”.

По думите на Марияна Кукушева, председател на УС на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, предложението за нулева ставка върху хляба е „изключително добра новина“.

Според нея финансовият министър е против диференцираните ставки на ДДС, но не е срещу отпадането на данъка, каквото се предлага за хляба.

„Ние очакваме да се покачи потреблението на хляб, защото цените трябва да паднат с 20% към крайния потребител. Всъщност това е много силна социална мярка“, смята Кукушева.

Тя напомни, че цените на хляба зависят и от цените на суровините, а цената на пшеницата на борсата продължава да се покачва.

„Между другото не може да се очаква, че бюджетът на потребителите ще намалее чувствително като бюджет, който се ползва за покупка на храна, защото бюджетът за покупка на хляб е най-малкият бюджет за всяко едно семейство. Но това е една много вярна стъпка в посока да можем да повишим покупателната способност“, коментира още председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите.

Гледайте повече във видеото!