Хлябът да не се облага с ДДС, а плодовете и зеленчуците родно производство да са с по-ниска ставка. Тази социална мярка за борба с инфлацията предлагат от "Продължаваме промяната" на коалиционните си партньори.

В една столична пекарна приветстват идеята хлябът да не се облага с ДДС. Но не могат да гарантират, че това означава по-ниска цена за крайния потребител заради постоянно поскъпващите продукти.

„Ако не да падне надолу хлябът като цена, поне да се задържи в диапазона, в който е в момента“, коментира Виктор Иванов, собственик на хлебопекарна.

Нагласите в коалицията са нулевият ДДС за хляба и по-ниската ставка за българските плодове и зеленчуци да намери подкрепа от всички партии.

„Ако утре премахнем ДДС на хляба с 20%, той трябва на теория рязко да намалее цената му на щанд, с 30 ст. приблизително за белия хляб. Дали това ще стане - зависи единствено и само от търговците“, каза Росен Костурков от „Продължаваме промяната“.

„Ръстът на цените и обедняването са грижа номер 1 за нас в момента. Един от начините да бъдат свалени е през намаляване на ДДС и на акцизи“, заяви Корнелия Нинова.  

„Предложенията на „Продължаваме промяната“ до голяма степен съвпадат с вижданията на „Демократична България”, каза Ивайло Мирчев от ДБ.

„Винаги сме настоявали намаляването на ДДС за храни да започне първо от суровините - плодове и зеленчуци, мляко, месо, яйца. Това, което ние произвеждаме в България“, отбеляза Пламен Абровски от „Има такъв народ“.

От опозицията припомнят, че са предложили намаляване на ДДС още през февруари, но не са намерили подкрепа от управляващите.

„Казахме, това беше преди месец, месец и половина – намалете ДДС-то на хляба. Намалете ДДС-то на горивата! Финансирайте в торовете и в производството. Нищо! Нула“, каза Бойко Борисов.

Крайната дума е на финансовия министър след разчети как ще повлияят тези мерки на икономиката.

„По принцип съм против диференцирането на ДДС ставките по две причини. Едната е, че едни стоки спрямо други стоки, винаги влизаме в разговор, който е защо тези, а не другите. И втората е, че видяхме с ресторантьорите, че в крайна сметка това не стига до крайния потребител“, коментира министърът на финансите Асен Василев.