Щъркели се превърнаха в домашни любимци. Вече няколко години прелетните птици се връщат в пернишкото село Кладница. За тях се грижат семействата в района, които даже са им дали и имена - Добри и Добра.

Екип на bTV видя как тази сутрин Добри пази своята женска, която мъти яйцата. Семейство Стоянови, в чийто двор се разхождат прелетните птици, поясняват, че трябва да се пази тишина и спокойствие, за да не се стресират щъркелите.

„Около 9-10 ч. мъжкият слиза и започва да се разхожда в двора. Обича да се оглежда във витрините на зимната градина и да чука по прозорците. Най-интензивни са разходките му обаче в следобедните часове“, разказва Стоян Стоянов.

В първия момент Стоян се притеснил, защото решил, че щъркелът търси някаква помощ. Женската седи в гнездото и мъти, докато мъжкият се грижи за опазването на гнездото, пояснява стопанинът на дома.

„Когато си види отражението в стъклото, започва много упорито да чука с клюн. Не се страхува от хората, няма проблем да изляза от къщата в двора, поглежда ме и продължава да се разхожда“, разказва и Нели Стоянова.

Стоян и Нели са се доближавали до щъркела на около 50-60 сантиметра, но не са пробвали да го хващат, за да не го изплашат. Семейство Стоянови прочели, че на тези птици не бива да се дама храна, защото е възможно да им навредят.

„От чукането по стъклото той си разрани клюна и ние много се притеснихме. Звъняхме и хората ни казаха, да не се притесняваме от капките кръв по стъклата и по земята – клюнът е много здрав“, казва още Нели Стоянова.

Тя разказва още, че щъркелът Добри е изключително любопитен – вече е опознал двора и се разхожда спокойно в него. Тя е възхитена от интелигентността на птиците. Гнездото съществува от 11 години, но щъркелите идват от около три години. Според семейство Стоянови птиците Добри и Добра са сравнително млада двойка. Дали им тези имена, защото са изключително добри.