Щъркелът, който се засели в старозагорския квартал „Зора“, вече е прибран в Спасителния център на „Зелени Балкани“. Повече от две седмици той споделяше градския живот и предпочиташе компанията на децата.

Питомният щъркел се появи за първи път в края на март в двора на детската градина на кв. „Зора“. После и на площадка за игра. Хората срещат птицата по улиците.

„Целият квартал му се радва, хранят го, гледат го“, казва Румяна Ангелова.

Всъщност щъркелът е пациент на спасителния център на „Зелени Балкани“ и е освободен през 2019 г.

„Тази година имахме няколко сигнала от турския град Текирда, където също е ходил по детски градини и сега тук, като се завърна в България, си избра „Зора“, обяснява Христина Клисурова от организацията.

Той обаче не може да остане сред хората.

„Не е достатъчно предпазлив и за съжаление опасностите, които го дебнат, са много повече пред тези, които дебнат дивите му събратя“, обяснява тя.

С малко риба за примамка щъркелът кацна точно в краката на еколозите от „Зелени Балкани“ и отпътува със зелената линейка към спасителния център. В квартала остават хората.

„Много ще ни е мъчно за щъркела, късметът на квартала го няма, надявам се, че ще се върне“, казва Тонита Каравасилева.

Всеки, който се е привързал към птицата, може да я посети в спасителния център на Зелени Балкани. Щъркелът остава да живее там на сигурно място и кой знае, може някой ден да създаде и семейство.