38-годишен пиян шофьор беше задържан от полицията във Варна с 4,68 промила алкохол в кръвта.

"Забелязахме лек автомобил и водач с неадекватно пътно поведение. Той сменяше лентите и платната за движение без видима причина. Шофьорът отне предимството на няколко други коли и тролей. Затова потеглихме след него с включени светлинни и звукови сигнали", разказва младши експерт Миглен Минов от полицията във Варна.

"Още с отварянето на вратата се носеше мирис на алкохол, а движенията на водача бяха некоординирани. Подпираше се, за да запази равновесие, което ни усъмни, че той е под въздействие на алкохол или някакви други опиати", допълни старши полицай Стилиян Стоянов.

След пристигането на друг екип на КАТ-Пътна полиция, който извършва проверка с техническо средство, е установен положителен резултат от 4,68 промила.

"Шофьорът отричаше, че е употребил алкохол, след това призна, но не можеше да каже в какво количество", обясни полицай Стоянов.

Впоследствие кръвната проба на водача показва 3,86 промила алкохол в кръвта.

По информация от главен инспектор Петко Камбуров от началото на годината на територията на Варна са установени 291 случая на водачи, шофирали в нетрезво състояние, а по 105 от тях са образувани наказателни производства, което е повече в сравнение с 2020 г.