Над 112 хиляди души у нас не могат да четат и пишат. Това са последните данни на Националната статистика и са от преброяването през 2011 г. Как се справят всички тези хора с машинното гласуване?

Гласуването винаги е било изпитание за Васил и Василка от Самоков. Машинния вот обаче се оказва почти невъзможен за брата и сестрата. Те не могат да четат, познават само числата. 

Снимка: btvnovinite.bg

Правим експеримент, за да видим дали ще успеят да гласуват през електронно приложение, но не успяват.

За Мария експериментът да гласува през мобилното приложение също е неуспешен. Тя е ходила на училище само два дни и „разбира само горе-долу цифрите“.

Затрудняват ги инструкциите, написани с думи - като прелистването на електронната бюлетина и прегледа за кого са дали вота си.

Снимка: btvnovinite.bg

40% от хората в ромския квартал в Самоков са неграмотни и твърдят, че машинното гласуване ще бъде или много трудно, или невъзможно за тях.

Някои от тях разпознават цифрите като 29-годишния Найден. Разказва, че когато гласувал с хартиени бюлетини, се ориентирал именно по тях.

Други обаче се затрудняват дори и с числата, а не са пропускали избори. Поне досега. Една от техниките да гласуват е така наречената индианска нишка, прилагана и за неграмотни хора, и при контролиран вот.

„Гласоподавателят пуска в урната попълнена бюлетина, а празната, която взимал от член на СИК, предавал на застъпника, който от своя страна я попълвал и я предавал на следващия гласоподавател“, обясни неотдавна схемата говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Гласуване с конец или с клечка, които стигат до определения номер на бюлетината са друг начин да се гласува. При машините обаче е неприложимо. 

Машинното гласуване ще намали броя на недействителните гласове, прогнозират експерти.

„Дори поставянето на едно кръстче или тикче е затруднило хората. Да кажем – поставят го извън рамките на квадратчето и след това бюлетината не се зачита. Сега на предстоящите избори този проблем няма да го има. Което от своя страна означава, че за някои хора ще е по-лесно, отколкото преди“, казва криминологът Мария Карайотова.

Според нея за неграмотните гласуването с хартиена или електронна бюлетина е еднакво трудно.