Почти невъзможно е да се разкрие реалният собственик на офшорна фирма. Това са зони или юрисдикции, които позволяват скрита собственост и нашите служби могат да получат при запитване само името на фиктивния собственик. Това обясни журналистът на bTV Стоян Георгиев.

От прокуратурата заявиха вчера, че се заемат с офшорките и сметките в чужбина на властта. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от службите цялата налична информация.

Най-често фирмата има един таен реален собственик, който я управлява и е търсеният. На Британските Вирджински острови има подобни фирми. Но в регистрите ще излезе само името на фиктивния собственик при запитване от българските служби.

Снимка: bTV

Тези фирми се управляват от три документа, които са само между двамата - фиктивен и реален собственици. Те не фигурират в търговския регистър и когато български или които и да било служби зададат въпроса кой е реалният собственик, ще им се отговори, че не се знае и това е напълно законно в тези зони.

Всичко това се случва чрез посредници – тръстови фондове и компании. Единствено те са тези, които знаят евентуално кой е реалният собственик зад фирмата.

Те не са длъжни да предоставят информация обаче. А при такива фирми става дума за трилиони евро.

Това не е проблем на нашите служби, че няма да разберат кои са реалните собственици. Това е световен начин, по който функционират парите.

Снимка: bTV

Тези зони като Вирджинските острови под световен натиск понякога дават повече прозрачност, за да се вникне в техните структури. Но начина, по който са изградени компаниите, зад които стоят влиятелни или политически личности, са на принципа на матрьошката. Една притежава друга компания и може да се стигне до 5-та, която има собственик в юрисдикция, която се влияе от САЩ.