Прокуратурата се заема с офшорките и сметките в чужбина на властта. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от службите цялата налична информация.

В писмото си той настоява ДАНС да предостави на държавното обвинение цялата информация за банковите сметки, инвестициите, имотите в чужбина и участието в офшорни компании на всички, които заемат висши публични длъжности и не са ги декларирали.

Снимка: btvnovinite.bg

В това число влизат политиците, правителството, магистратите и висшите държавни служители. Такава информация се изисква и за имуществото, притежавано не само от тях, но и от свързани с тях или подставени лица. Въпросът е каква информация ще получи прокуратурата.

От ДАНС обявиха, че ще предоставят данните, с които разполагат възможно най-бързо.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди три дни в Асеновград президентът Румен Радев поиска присъди за корупция, конфискация и връщане на пари. Малко след посещението си на „Дондуков” 2 заради предстоящия избор на новия първи обвинител, Сотир Цацаров поиска данни за офшорките и сметките на властта.

„Наличната в ДАНС информация следва да бъде представена без забавяне и с максимална конкретика”, нареди Цацаров.

Снимка: btvnovinite.bg

Правосъдният министър подкрепи главния прокурор с надеждата, че служите разполагат с подобни данни. В парламента ГЕРБ запазиха мълчание, а от ВМРО предложиха подкрепа.

Службите обаче често премълчават информация, за да стигнат до определени разкрития, твърди адвокат Людмил Рангелов.

„ДАНС е една доста затворена структура. Въпросът е каква част и дали цялата информация, с която разполага по тези въпроси, ще бъде споделена с главния прокурор”, каза Рангелов.

Юристите припомнят още, че при наличие на данни за незаконно забогатели политици от ДАНС са длъжни да сезират държавното обвинение, дори и без изрично писмо от главния прокурор.

От прокуратурата не коментираха. Предстои да стане ясно дали след скандалите с „Апартамент гейт” не следва и нова сага с офшорките и задграничните имоти на властта.