Бесарабски българин е сред загиналите в боевете в Украйна. 20-годишният Иван Минков е загубил живота си при защитата на Чернигов. Жителите на родното му място го посрещнаха, паднали на колене като герой.

В родното село на Иван – Чушмелия или Криничное, е започнала инициатива да кръстят на негово име улица, разказа кореспондентът на bTV Таня Станева.

Иван загива само месец, след като навършва 20 години. Младежът сам взима решение да отиде на фронта. Иначе е имал своите мечти, както всички млади хора - да създаде семейство, но съдбата му се стича по друг начин.

Вече са ясни и обстоятелствата около смъртта на Иван. Момчето загива в първите дни на войната при бомбардировка на неговата позиция от руските сили. Той остава около 4 часа жив под отломките, но заради военните действия другарите му не успяват да го спасят.

Снимка: btvnovinite.bg

Отново заради бойните действия е било невъзможно да бъдат открити тленните му останки. Това става едва след оттеглянето на руските сили от Северна Украйна месец след неговата гибел.

През това време неговите близки са били в неведение за неговата съдба и са го издирвали, защото се е водел за изчезнал и се е предполагало, че може да е попаднал в руски плен, разказа Станева.

Иван не е единственият бесарабски българин, който се сражава в момента в Украйна. По информация на кореспондента на bTV около 300 наши сънародници от Болградска област са се включили във военните действия. Един от тях дори в момента се сражава в Мариупол.

Има информации и за други загинали бесарабски българи, но засега не могат да бъдат потвърдени.

„Тази война накара бесарабските българи да вземат страна. Дълго време стояхме отстрани. Ни е сме далеч и от събитията – в южната част на Украйна, а сега Иван загина в северната част на Украйна. Тази война ни направи украинци. Ние сме бесарабски българи, но сме и украински граждани. Много хора се записаха доброволци не само в териториалната отбраната, но отидоха и на фронта“, казва Таня Станева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!