На Бабинден по стар стил родилната помощ у нас чества своя професионален празник.

Във Враца, освен да се раждат повече деца, имат една десетилетна мечта – най-после да се случи ремонтът на акушеро-гинекологичното отделение. На този фон ръка протягат и десетки дарители.

Вместо пеленачета навръх празника си акушерите и гинеколозите в МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца показват таваните с паднала мазилка, напуканите и олющени стени. 

Снимка: bTV

„От 30 г. го чакаме този ремонт, обидно ми е“, заяви д-р Борис Петров, завеждащ АГ отделението в болницата.

Миналата година тук са помогнали да се явят на бял свят 350 бебета. Не само демографската криза е причината да са двойно по-малко.

„Родилките казват, че е доста мизерно отделението и предпочитат да отидат в други отделения за раждане“, добави д-р Петров.

„Абсолютно нищо не отговаря на това, което е по изисквания и стандарт за акушеро-гинекологично отделение, родилките имат по една тоалетна и баня за четири стаи“, заяви Виолета Цветанова.

Ставали са и инциденти.

Снимка: bTV

„Имало е случай, в който мазилка да пада върху родилка на 10 см от главата на новороденото, в легълцето му. И то продължава, това няма спиране, стените продължават да се лющят и да се вижда чак желязото в плочата“, добави Цветанова.

По-добрата част от историята са даренията за апаратура. Голяма част идват от българи в САЩ. Сдружение "Врачанофили" пък събра 40 000 лева за каузата на отделението на благотворителна вечеря

„Хората разтвориха сърцата си, защото става въпрос за децата на България, за децата на Враца. За момента сме поръчали 15 специализирани легла, тяхната стойност е около 20 000 лева. Останалите сме предвидили за частичен ремонт на самите помещения в АГ отделението“, обясни председателят на сдружението Мартин Харизанов.

Общината дари средствата от отменената новогодишна заря за отделението. За да спрат течовете, голяма фирма от района ще извърши за своя сметка ремонт на санитарните помещения на етажа над родилното.

Междувременно четирима ученици от Враца също подеха кампания и по празниците събраха над 5000 лева. Очаква се да пристигнат диагностична лампа, операционна лампа, четири болнични шкафчета, също така и легло, както и носилка.

Децата, които помогнаха обаче, не се чувстват герои.

„Ние сме просто нормални деца, които все още са в училище и помагат на отделението във Враца“, смята Петромир.

Снимка: bTV

„Ремонтът е необходим, спор няма. Тази сага върви от 2009 г. и се надявам с новата възможност за капиталови инвестиции да добавим много по-голяма сума по линия на Министерство на здравеопазването“, заяви директорът на МБАЛ „Христо Ботев“ д-р Петър Керемедчиев.

Надеждите са още тази година ремонтът да се случи и да се раждат повече бебета. Въпреки несгодите в навечерието на Бабинден в отделението проплака поредното бебе.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!