И тази година един от най-предпочитаните варианти за пътуване остава лекият автомобил. Затова преди да тръгнем на дълъг път е важно да проверяваме няколко ключови неща по колата.

„Едно от нещата, които бих казал, че е задължително да се провери, е нивото на маслото в двигателя. Следващото нещо е охладителната система на автомобила също да бъде на необходимото ниво, защото ако нивото на антифриза не е проверено, може автомобилът да прегрее“, каза Румен Дунев, председател на Българската федерация по автомобилен спорт.

Той даде съвети и за това как да запазим купето на колата възможно най-хладно, докато сме в задръстване.

„Много често водачи, които искат да реализират икономия, изключват климатика и отварят прозорците по време на път, но тогава въздушното съпротивление става толкова по-голямо, че разходът в края на пътуването е много по-голям, отколкото ако имаме изправна климатична система“, обясни Румен Дунев.

Гумите също са сред ключовите неща в автомобила, които да проверим преди да тръгнем на дълъг път.

„Много е важно налягането в гумите да бъде проверено и то да бъде такова каквото се предписва от завода производител на автомобила. Обикновено тези табелки стоят или на капачката на резервоара, или на шофьорската врата“, каза още той.