Свикнали сме спасителите да предупреждават, че след 2 август морето се обръща, което означава все по-често се появяват опасно мъртво вълнение и подводно течение.

Тази година това явление се появи по-рано. На Северния плаж в Бургас червеният флаг се поставя много често.  

„Преди да започнем работа минаваме по плажа и оглеждаме дали има дупки и ями по дъното“, обясни старши спасител Петър Русев.  

Това, че пясъкът се губи под краката е първият признак, че морето започва полека да дърпа, посочи той.  

„Всеки спасител е длъжен да се огледа около поста, защото има дупки и ями, както и опасни зони, за които трябва да бъдат предупредени гражданите“, добавя спасителят.

„Жегата влияе много лошо на възрастните хора с хронични заболявания, както и на малките деца. Например вчера на едно дете му потече кръв от носа, близките искаха да викат Спешна помощ, но това беше излишно. Казах им, че трябва да се приберат на хладно вкъщи и да пият повече течности“, отбеляза и лекарят – реаниматор на плажа.

„Когато е горещо, на плажа трябва да преценяваме собствените си възможности. Да избягваме горещите часове от 11:30 до 15:30, да стоим на сянка, да пием повече течности без захар и алкохол“, съветва д-р Николай Димитров.  

Концесионерът на плажа Симеон Цветков обясни, че тази година ивицата се обезопасява с джетове, ако има инцидент, който е по-навътре в морето.