Плажовете по Черноморието са препълнени с български туристи, като някои курорти на юг отчитат 100% заетост.

Лятната почивка у нас може да бъде както много скъпа, така и много бюджетна.

Бирата и коктейлите са най-предпочитаните напитки на плажа. Цената на алкохолните коктейли започват от 9-10 лева и стига до 15-20.

Снимка: bTV

"Всичко е нормално като цени, не смятам, че е скъпо или че прекаляваме. Бирата варира между 4 и 5 лева", казва барманът Симона Йорданова.

Все повече туристи предпочитат да почиват в каравани и бунгала, затова и трудно се намират места в къмпингите.

"Пълни сме на 100%, като вече имаме резервации и за по-слабия септември, доста при това. Цената е от 38 лева на човек до 80 лева на човек на вечер", заяви Елена Пинелова, която е управител на къмпинг.

Малките семейни хотелчета и квартири са по-бюджетни. Семейството на Кирил и Елена Маринови отделя средно между 10 и 15 лева за обяд или вечеря на човек. Предпочели са Созопол пред Гърция заради ограниченията.

Снимка: bTV

"До тук дойдохме за 4 часа, докато там с чакане по КПП-та, проверка на документи т.н. сме чували, че доста повече време отива, пък и родното си е доста по-хубаво, отколкото в чужбина" обяснява тя.

По-големите хотели по Черноморието също са пълни към този момент.

Снимка: bTV

"Заетостта на север е около 80%, като над 60% от туристите са румънци. Останалите летовници са българи, поляци, чехи и германци", казва Стоян Маринов, варненска туристическа камара.

Очаква се заетостта да продължи да бъде близка до максималната и през август.