Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата „Еразъм“, които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бивше училище, превърнато в младежки еко лагер.

„Нашите участници бяха обучени да оцеляват в ситуации при заплаха от война. Обучението се състоеше от две части – първата беше лекционна част, много интерактивна, а втората беше интензивна ролева игра, в която участниците имаха възможност да приложат на парктика научените умения“, казва Елена Харалампиева от сдружение „Младежда“.

Тя разказва още, че при подготовката са избрали изненадващо да събудят участниците в обучението в 00:00ч. през нощта, за да ги тренират как да реагират при потенциална ядрена атака.

„Искахме да ги обучим на това как да реагират бързо и адекватно на заплаха от ядрена война. Също така как да оказват първа помощ, самозащита, боравене с оръжия, събиране на ресурси и строене на подслон“, обяснява още Елена.

„Те бяха невероятни, приеха ни изключително добре и бяха много приятелски и топли настроени. Въпреки че имаше езикова бариера между нас, ние винаги се справяхме с общуването помежду си“, казва Хонза от Чехия.

Снимка: с

А докато се учат как да строят подслони в дивото и да се предпазят от ядрен удар, едно от момичетата в групата среща любовта.

„Най-важното заключение, до което стигнах след обучението, беше фактът, че винаги трябва да имаш някой до себе си, някой на когото да можеш да разчиташ. Защото във всяка реална такава ситуация няма значение колко теоретични знания имаш – като например да направиш сърдечен масаж или да си направиш подлсон, най-важното е да имаш човек до себе си, когото обичаш и на когото да можеш да се довериш в тази ситуация“, казва Тайса от Румъния.

През август сдружение „Младежда“ ще организира още едно обучение в село Очиндол за климатичните промени.